Program Çıktıları | Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Sağlık Bilimleri Fakültesi

Program Çıktıları

BİLGİ

Kuramsal, Olgusal

· Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanına ilişkin temel teorik kavram ve kuramları açıklar.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında değerlendirme ve tedavide kullanılan araç ve gereçleri tanımlar.

· Sağlıklı ve hasta bireyin fizyolojik yapısını, fonksiyonel kapasitesini ve fiziksel aktivite/egzersiz davranışlarını anlar.

· Bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkiyi yorumlar.

· Riskli ve dezavantajlı bireyler başta olmak üzere toplum, aile ve birey sağlığına yönelik koruyucu ve geliştirici fizyoterapi programlarını uygular.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı ile ilgili bilgilerini etkili bir biçimde sözlü ve yazılı olarak açıkça ifade eder.

· Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini, kalite geliştirme ve eğitim programlarıyla uluslararası düzeyde uygular.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında genel ve hastalığa özgü ölçme, değerlendirme ve tedavi yöntemlerini sınıflandırır.

BECERİLER

Bilişsel, Uygulamalı

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanına ilişkin farkındalık oluşturma faaliyetleri yürütür ve toplumun değişen ihtiyaçlarına uygun sağlık politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunur.

· Klinik akıl yürütme süreçleriyle analiz eder ve müdahale planı oluşturarak süreci yönetir.

· Mesleki ve akademik çalışmalarını bağımsız olarak yürütür, farklı disiplinler, kişi ve kurumlarla etkili iletişim kurarak işbirliğini geliştirir.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında mesleki bilgi kaynaklarını etkin biçimde kullanarak, bilimsel araştırma tarama, uygulama, değerlendirme ve raporlama becerisi ile araştırma ve proje tasarlar.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında kaliteli hizmet ve araştırma için kayıt tutar ve rapor hazırlar; araştırma ve proje uygulamalarının tüm aşamalarına katılır.

YETKİNLİKLER

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

· Mesleki süreçte karşılaşabileceği yeni durum, olay ve sorunlar karşısında kalite ve organizasyon fonksiyonunun devamlılığı ve gelişimi için gerekli iş süreçlerini yönetip bilgi ve kanıtlar doğrultusunda çözüm modeli inşa eder.

· Birey olarak görev, hak ve sorumluluklarıyla ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatlara, eğitim, uygulama ve araştırma alanlarındaki mesleki ve meslekler arası etik kurallara uygun davranarak, meslektaşlarına rol model oluşturur ve topluma örnek bir kişilik inşa eder.

Öğrenme Yetkinliği

· Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini, kalite geliştirme ve eğitim programlarıyla uluslararası düzeyde uygular.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki gelişmeleri değerlendirerek içinde bulunduğu toplumun bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı ile ilgili bilgilerini etkili bir biçimde sözlü ve yazılı olarak açıkça ifade eder.

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında sosyal ilişkileri yönlendirir, farklı normları eleştirel bakış açısıyla inceleyebilir.

Alana Özgü Yetkinlik

· Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerini etkin ve yeterli biçimde organize eder, kalite ve organizasyon fonksiyonunun devamlılığı ve gelişimi için gerekli iş süreçlerini yönetir; sorunlara karşı bilgi ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.

· Toplum sağlığını koruma davranışına yönelik girişimlerde bulunur; toplumun fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarına uygun sağlık politikalarının üretilmesine katkıda bulunur.

· Kişisel gelişim ilkesini, bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenmeyi benimser; kalite geliştirme, alanla ilgili eğitim ve tanıtım programlarına katkı verir, profesyonel davranışını uluslararası düzeyde de sergiler.